Digital clock - DWR

21. března 2014






Domácí houstičky




500 g hladké mouky
50 g sádla
12 g soli
21 g čerstvého droždí = půl kostičky
375 ml ohřátého mléka (původně bylo 275 ml, ale asi deci jsem musela přidat)
půl lžičky cukru na kvásek


1. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme troškou teplého mléka. Necháme vzejít kvásek.


2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, sádlo, kvásek a většinu zbylého mléka. Všechno smícháme a pokud je potřeba, ještě dolijeme mléko. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme lehce moukou a necháme aspoň 20 minut kynout.


3. Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme jej napůl, každou půlku znovu napůl a vzniklé 4 díly znovu napůl. Máme 8 dílů, z nichž každý rozdělíme na třetiny. Vzniklo nám 24 stejných kousků těsta. Každý z nich rukama rozválíme na tenkého hada. Třetinu hada odkrojíme a jedním koncem ji položíme do středu zbytku hada. Jedním z krajních pramenů začneme plést copánek. Konec posledního pramene založíme dospod, aby se houstičky nerozplétaly. Skládáme rovnou na plech.

4. Překryjeme folií, necháme 45 minut odpočívat a nakynout.

5. Do trouby vložíme hrnek s vodou (housky se pečou v páře) a předehřejeme ji na 230°C.


6. Každou z housek potřeme vodou a posypeme hrubou solí, mákem, kmínem, semínky nebo je necháme holé.


7. Pečeme 11 minut do zlatova.